Vragen over je autoverzekering
Vragen over je autoverzekering? Hier vind je antwoord.
Wat is BA
In België ben je verplicht een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Ook wel beter bekend als de BA autoverzekering. Die verplichting tot het aangaan van een BA autoverzekering staat gedefinieerd in de wet.
Wat is mijn chassisnummer en waar vind ik het?
Je chassisnummer of voertuigidentificatienummer (VIN) is een unieke code die gebruikt wordt om je wagen te identificeren.
De gemakkelijkste manier om je chassisnummer te vinden is om je kentekenbewijs (ook wel je inschrijvingsbewijs) er even bij te halen. Op de voorkant, in de rechteronderhoek, vind je een kader met de letters E.VIN. In dat kader staat je chassisnummer. Het bestaat uit letters en cijfers.Hoe wordt een autoverzekering berekend?
De premie van je autoverzekering wordt via een aantal factoren berekend. De belangrijkste factoren zijn je schadeverleden, hoeveel je de auto gebruikt en natuurlijk hoeveel je auto zelf waard is.
Wat is het verschil tussen een BA, mini en full omnium?
Een BA autoverzekering dekt de schade aan anderen. Je bent wettelijk verplicht om minstens deze verzekering af te sluiten voor je met de auto op weg mag. Wil je net iets meer bescherming, dan is er de mini omnium, die je ook dekt voor brandschade, schade door diefstal of aanrijding met dieren en dergelijke. Wil je een volledige dekking, dan geeft de full omnium je alle dekkingen van een mini omnium plus een vergoeding voor de schade die je zelf veroorzaakt aan je auto.
Wanneer is iets een lichte vracht?
Een lichte vracht is een voertuig dat aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:
• de maximaal toegelaten massa (MTM) is niet hoger dan 3500 kilo
• de lengte van de laadruimte bedraagt minstens 50% van de wielbasis
• de laadruimte moet over de hele oppervlakte voorzien zijn van een vaste horizontale vloer zonder bevestigingspunten voor banken, stoelen of bijhorende veiligheidsgordels
De meeste pick-ups en bestelwagens zijn een lichte vracht. De meeste monovolumes, terreinwagens en luxe 4×4’s zijn geen lichte vracht.Hoe wordt een lichte vracht berekend?
Een lichte vracht wordt volgens dezelfde factoren berekend als een auto. Hoeveel kilometers je rijdt, je leeftijd en het aantal ongevallen van de voorbije jaren spelen onder andere een grote rol in de berekening van je premie. Het risico op (ernstige) ongevallen is net iets groter bij een lichte vracht. Je premie ligt dus ook wat hoger.
Wat zijn schadevrije jaren?
Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je zonder schade hebt gereden. Vanaf het moment dat je als bestuurder in een autoverzekeringen opgenomen staat, begin je schadevrije jaren op te bouwen. Ook als je als tweede bestuurder staat opgenomen. Hoe meer schadevrije jaren, hoe beter je premie.
Wat bij perte totale van jouw auto?
Heb je een ongeval en is je auto er slecht aan toen, dan stelt je verzekering een onafhankelijke expert aan om de schade te bepalen. Er zijn twee manieren waarop een auto perte total wordt verklaard. Economische perte total betekent dat de herstellingskosten hoger liggen dan wat je auto nog waard is. Technische perte total betekent dat je auto zo kapot is dat een herstelling niet nuttig meer zou zijn.
Wat je vergoed wordt hangt af van de soort verzekering die je hebt (een BA verzekering of een full omnium), of jij in fout was tijdens het ongeval en of je de auto verzekerd hebt voor de aangenomen of verzekerde waarde.Hoe vul ik mijn aanrijdingsformulier juist in?
Er is heel wat dat je al kan invullen op een aanrijdingsformulier voor je de baan op gaat. Zo bespaar je jezelf heel wat werk. Wees altijd zo nauwkeurig mogelijk om discussie te vermijden.
Wat te doen bij een ongeval?
Safety first. Zorg dat jij en anderen veilig zijn. Zijn er gewonden, bel dan meteen de hulpdiensten. Als iedereen veilig is, neem dan een momentje om te kalmeren. Dan kan je beginnen met je aanrijdingsformulier in te vullen. Noteer zeker de gegevens van getuigen en probeer zo veel mogelijk feitelijke informatie te noteren op het moment zelf, om later discussie te voorkomen.
Welke autopapieren moet je in de auto hebben?
Verplicht moet je de volgende papieren in je auto hebben: je inschrijvingsbewijs, het gelijkvormigheidattest, de groene kaart en je keuringsbewijs.
Wat is een inschrijvingsbewijs en hoe moet je het verkrijgen?
Het inschrijvingsbewijs, soms ook je kentekenbewijs genoemd, is een grijs- en geelkleurig document dat bewijst dat je wagen ingeschreven staat bij de DIV (Dienst voor Inschrijvingen van de Voertuigen). Het chassisnummer van je auto vind je ook op de document terug.
Je kan het formulier voor het inschrijvingsbewijs aanvragen bij:
• De dealer waar je jouw wagen hebt gekocht
• Jouw verzekeringsmaatschappij
• De technische controle
• De DIVWelke belastingen betaal ik voor mijn auto?
Je betaalt twee soorten belasting op je auto. Elke keer dat je een auto voor de eerste keer op de baan neemt, betaal je de BIV (belasting op inverkeerstelling). Jaarlijks betaal je ook een verkeersbelasting, om de Belgische wegen te mogen gebruiken.
Wat te doen bij autopech?
Zorg altijd eerst voor je veiligheid en de veiligheid van passagiers en andere auto’s op de weg. Zet je gevarendriehoek correct en veilig op de weg. Bel daarna zo snel mogelijk naar de bijstandsnummer.
Wat met eigen fysiek letsel bij een auto-ongeval?
Een standaard BA verzekering dekt je eigen fysieke verwondingen niet. Daarvoor heb je een full omnium, of een aanvullende bestuurdersverzekering voor nodig. Je bestuurdersverzekering of ongevallen verzekering vergoedt wel kosten van blijvende gevolgen door een ongeval.
Voor welke merken kan ik mijn autoverzekering berekenen?
Je kan op Verzekeringen.be voor alle automerken de prijs van je autoverzekering berekenen.