Hoe wordt een autoverzekering berekend?

De premie van je autoverzekering is voor een groot deel afhankelijk van de opties en waarborgen die je kiest. Maar er zijn daarnaast ook heel wat factoren, waar je als verzekeringsnemer geen invloed op hebt. We lijsten even voor jou de belangrijkste factoren op die invloed hebben op de premie van je autoverzekering.

Bereken meteen je autoverzekering

Vermogen van je auto

De prijs van je premie stijgt naarmate het vermogen van je auto stijgt. De risico’s op een ongeval nemen toe bij wagens met een groter vermogen waardoor een premietoeslag mogelijk is. Kies je voor een auto met een lager vermogen, dan ga je ook een lagere premie betalen. Bij jongeren kan een auto met een hoger vermogen er zelf voor zorgen dat de verzekeraars geen aanbod wensen te doen. Voor de verzekeraar is het vermogen steeds uitgedrukt in KW.

Waarde van je auto

Als je kiest voor een Omnium of Mini omnium hangt de premie die je betaalt af van de verzekerde waarde. De verzekerde waarde is de cataloguswaarde van je wagen en dit bepaalt de uit te keren schadevergoeding als de wagen perte totale is. Bij sommige verzekeraars kan je ook kiezen om op basis van de factuurwaarde te verzekeren. De ontvangen kortingen worden dan niet mee verzekerd waardoor je premie iets lager zal liggen. Ook de snelheid van waardevermindering of afschrijving van je auto zal een grote impact hebben op je premie. Hoe je autoverzekering premie berekend wordt hangt af van veel factoren. Hoe sneller de verzekeraar de waarde van je auto laat zakken, hoe minder hij moet uitbetalen indien je auto perte totale is.

Gebruik van je auto

De premie van een voertuig die voor professionele doeleinden wordt gebruikt, is duurder dan die voor een voertuig die enkel voor privé doeleinden wordt gebruikt. Het woon-werkverkeer valt voor bijna alle verzekeraars eveneens onder privé doeleinden.

Aantal afgelegde kilometers per jaar

Je loopt meer risico om betrokken te raken bij een ongeval als je meer kilometers aflegt. Hierdoor heeft het aantal kilometers effect op je premie. Sommige verzekeraars geven je bijvoorbeeld een korting wanneer je minder dan een bepaald aantal kilometers per jaar rijdt. Een alternatief hiervoor is een kilometerverzekering waarbij je betaalt voor het effectief aantal kilometers dat je rijdt.

Leeftijd

Jongeren zijn vaker betrokken bij ongevallen waardoor veel verzekeraars een premietoeslag toepassen. De premie daalt jaarlijks als de bestuurder geen ongevallen veroorzaakt.

Woonplaats

De plaats waar je woont heeft ook invloed op de premie. In een stad ligt het aantal ongevallen een stuk hoger dan in een dorp met weinig verkeer. Dit zal dus ook de prijs van je autoverzekering beïnvloeden.

Bonus-malus

Het bonus-malus systeem werkt eenvoudig. Je start als bestuurder op het hoogste niveau van de bonus malus schaal. Als je een jaar zonder ongeval rijdt, daalt je bonus. Veroorzaak je wel een ongeval, dan stijgt je graad. Hoe hoger de bonusmalus graad, hoe duurder je autoverzekering. Hoe lager, hoe goedkoper de autoverzekering. De systemen die de verzekeraars gebruiken verschillen sterk aangezien er geen verplichtingen zijn omtrent de toepassing van een bonus-malussysteem.

Schadeverleden

Bij een overname van je verzekering door een nieuwe verzekeraar zal deze in principe zelf de bonus-malus opnieuw berekenen aan de hand van jouw schadeattest. In dit attest wordt vermeld hoeveel ongevallen je de laatste 5 jaar had.

Betalingstermijnen

De premie van je autoverzekering kan verschillen als je kiest voor een gespreide betalingsformule. Voor gespreid te betalen wordt er soms een extra kost aangerekend.

Rijhulpsystemen

Rijhulpsystemen leveren bij verschillende verzekeraars een voordeel op je autopremie. Ze verlagen namelijk de kans op een schadegeval. Indien jouw wagen beschikt over één of meerdere rijhulpsystemen, kan je genieten van korting tot en met 20% op je autoverzekering. Denk maar een hulpsystemen zoals parkeersensoren, automatisch remsysteem, trajectcorrectie en proactieve snelheidsbegrenzer.

Bereken meteen je autoverzekering