Keuring voor verkoop

De keuring voor verkoop of tweedehandskeuring is verplicht wanneer je een voertuig verkoopt dat zal ingeschreven worden op naam van een nieuwe eigenaar. De tweedehandskeuring moet gebeurd zijn voordat het voertuig wordt ingeschreven op de nieuwe eigenaar.

Autoverzekering vergelijken

Voor welke voertuigen is een tweedehandskeuring verplicht?

De tweehandskeuring is verplicht voor personenwagens, lichte bedrijfsvoertuigen en kampeerwagens. De keuring wordt uitgevoerd in een erkend keuringscentrum.

Welke documenten heb je nodig tijdens de keuring?

Tijdens de keuring voor verkoop dien je de volgende documenten voor te leggen:

  • Het laatste inschrijvingsbewijs van het voertuig (deel ‘voertuig’ én deel ‘thuis’)
  • Het laatste keuringsbewijs van het voertuig (indien van toepassing)
  • Het gelijkvormigheidsattest
  • Een identificatieverslag in geval van kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen

Je dient verder ook de volgende zaken mee te nemen naar de keuring:

  • Originele sleutel en reservesleutel
  • Onderhoudsboekje
  • Brandblusser (check of die niet vervallen is)
  • EHBO-kit
  • Krik en kruissleutel

Volledige of visuele tweedehandskeuring?

Wanneer je naar de keuring gaat, is het belangrijk dat je jouw wagen volledig leeg aanbiedt. In andere woorden, bied jouw wagen aan de keuring zoals je die aan de koper zou afgeven.

Jouw voertuig wordt tijdens de autokeuring geïdentificeerd en goedgekeurd.

Het is ook mogelijk om jouw voertuig aan een visuele tweedehandskeuring te onderwerpen. Die keuring houdt in dat de uitstoot, de ophanging, en de lichten enkel op visuele wijze worden gekeurd zonder gebruik van meetapparatuur. Bij de controle van de remmen wordt wel de nodig meetapparatuur gebruikt.

Je moet aan de volgende twee voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een visuele keuring:

  1. Jouw voertuig is minder dan 2 maanden geleden gekeurd in België of een andere lidstaat van de Europese Unie.
  2. Jouw voertuig beschikt over een groen keuringsbewijs met normale geldigheid.

De voertuigen die niet voldoen aan de bovenstaande criteria, of waarbij tijdens de visuele keuring een tekortkoming werd vastgesteld, krijgen een volledige tweedehandskeuring

Welke documenten ontvang je na de keuring?

Keuringsbewijs

Indien het voertuig geen gebreken vertoont, ontvang je een groen keuringsbewijs (volledige tweedehandskeuring) of een document ‘visuele keuring van het voertuig’ (visuele tweedehandskeuring). Bij tweedehandskeuringen wordt geen bonus toegepast.

Tweedehandsrapport

Naast de volledige of visuele keuring, moet het keuringscentrum een bijkomende diagnose uitvoeren. Het resultaat daarvan komt in het tweedehandsrapport te staan. Het tweedehandsrapport geeft weer wat de staat van het voertuig vóór verkoop is. Dit document is 2 maanden geldig.

Aanvraag tot inschrijving

De koper van het voertuig krijgt van de verkoper een aanvraag tot inschrijving. Die aanvraag moet via de verzekering aan het DIV worden overgemaakt. Dit document is 2 maanden geldig.

Car-Pass

Indien je jouw wagen verkoopt, dien je steeds een Car-Pass af te leveren aan de koper. De Car-Pass is een officiële waarborg voor de werkelijke kilometerstand van het voertuig.

Wanneer is een tweedehandskeuring niet vereist?

Een tweedehandskeuring is niet vereist wanneer een voertuig met de bestaande nummerplaat wordt overgedragen naar de echtgenoot, wettelijke samenwonende of kind. In het keuringscentrum zal er ook een administratieve keuring moeten worden uitgevoerd vóór inschrijving.

Prijs autoverzekering

Ben je van plan om een tweedehandswagen te kopen? Maak dan snel even de berekening voor je autoverzekering en vergelijk verschillende verzekeraars.

Autoverzekering vergelijken