Autokeuring
Je dient er steeds voor te zorgen dat je wagen technisch in orde is wanneer die zich op de openbare weg bevindt. De dienst die nagaat of jouw voertuig aan alle keuringsvereisten voldoet, is de autokeuring. Weet jij wanneer je met jouw wagen naar de autokeuring moet? En wat wordt er nu precies gecontroleerd tijdens de keuring?
Wanneer moet je langsgaan bij de autokeuring?
Eerste keuring
Indien je met een personenauto rijdt, moet je jouw auto voor de eerste keer laten keuren voordat ze vier jaar ingeschreven is. Je krijgt voor die eerste keuring een uitnodiging van de autokeuring.
Periodieke of terugkomende keuringen
Van zodra je auto vier jaar is ingeschreven, dien je die jaarlijks te laten keuren. Er bestaat echter een bonus-malussysteem waardoor je elke twee jaar langs de keuring moet gaan. Je kan van dat bonus-malussysteem gebruik maken indien jouw auto aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je hebt voor jouw auto een groen keuringsbewijs zonder beperking van de normale geldigheid gekregen.
- Je auto heeft minder dan 100.000 kilometers op de teller staan.
- Je hebt jouw auto tijdig aan de keuring aangeboden.
- Je auto is maximaal 6 jaar oud.
- Je auto trekt een aanhangwagen met een maximale toegelaten massa van 750kg.
Niet-periodieke keuringen
Bepaalde keuringen vinden niet plaats op een vast tijdstip, maar onder bepaalde omstandigheden zoals keuring voor verkoop of tweedehandskeuring, keuring na een ongeval en een herkeuring indien je een rood keuringsbewijs zonder beperkingen hebt ontvangen.
Welke documenten heb je nodig voor de keuring?
Je moet tijdens jouw bezoek aan de autokeuring de volgende originele documenten voorleggen:
- Belgische inschrijvingsbewijs: het inschrijvingsbewijs is het roze of zandkleurige document dat bewijst dat jouw auto is ingeschreven bij het DIV.
- Gelijkvormigheidsattest: het gelijkvormigheidsattest bevestigt dat jouw auto is goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer. Het wordt afgeleverd door de constructeur of de officiële mandataris bij de aankoop van jouw auto.
- Gegevens van het voertuig: inschrijvingsplaat, chassisnummer en identificatieplaat.
Waar wordt de autokeuring uitgevoerd?
De autokeuring kan in één van de vele keuringscentra in België worden uitgevoerd. Je kan voor een afspraak terecht op de website www.afsprakenautokeuring.be
Wat wordt er gecontroleerd tijdens de keuring?
De auto wordt tijdens de technische keuring op verschillende zaken gecontroleerd. Zo controleren ze onder andere de uitlaatemissie, de mechanische staat en werking van de onderdelen van de auto (remmen, lichten, stuurinrichting, wielophanging…).
Prijs autoverzekering
Van plan om een wagen aan te kopen? Maak dan snel even een berekening voor je autoverzekering om te kijken hoeveel die jou zal kosten.