12 tips voor veilig rijden met de auto
Verkeersveiligheid blijft een hot topic. Niet moeilijk, want of je nu naar je werk rijdt of je jouw kinderen afzet op school, je veiligheid is altijd belangrijk. Lees onze tips om je veilig in het verkeer te begeven.
Hoe bereid ik me voor op een veilige rit?
Verkeersveiligheid begint met een goede voorbereiding. En dat hoeft je niet eens veel tijd te kosten. Deze tips helpen je op weg:
- Vertrek op tijd. Niemand neemt goede beslissingen als ze gestrest zijn. Vertrek dus op tijd en blijf rustig, zo hou je jezelf veilig in het verkeer. Onveilig rijden bespaart je trouwens toch niet zo veel tijd, hebben verschillende studies aangewezen.
- Bandenspanning. Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto. Je wagen zal anders reageren indien de spanning niet goed is. Je kan sneller slippen op de weg en je remafstand verandert.
- Respecteer het aantal zitplaatsen en veiligheidsgordels. Het is verleidelijk om nog snel een extra persoon op de achterbank te proppen, maar het is gevaarlijker dan je zou denken. Zorg ervoor dat elke passagier een eigen zitplaats heeft én een eigen gordel te draagt
- Voorzie een zitje of verhogingskussen voor kleine kinderen. Kinderen die kleiner dan 1,35 meter zijn, dienen verplicht een aangepast kinderzitje te hebben. Voor kinderen groter dan 1,35 meter is een verhoogd zitje of veiligheidsgordel voldoende
- Check of iedereen goed vastzit. Controleer niet alleen of je zelf goed vastzit, maar zie dat ook de gordels bij jouw passagiers zeker goed vastgemaakt zijn
- Kijk de airbag na. Indien je een kinderzit vooraan op de passagierszetel hebt staan, moet je de airbag daar uit te zetten.
- Kinderslot. Heb je kleine kinderen bij zorg er dan steeds voor dat het kinderslot van je deur aan staat. Zo voorkom je dat het kind per ongeluk een deur open kan doen wanneer dit gevaarlijk kan zijn. Ontdek onze andere tips over kinderen veilig in de auto vervoeren.
Wat moet ik doen om veilig met de auto te rijden?
Een veilige rit is een fijne rit. Veilig rijden is niet moeilijk, maak er dus een gewoonte van om deze tips te volgen:
- Respecteer het verkeersreglement. Stop voor een rood licht, geef voorrang wanneer aangegeven en ontwijk op een veilige manier obstakels. Rustig rijden maakt je rit veiliger en leuker.
- Smartphone en gps. Zorg ervoor dat je gps is ingesteld voor je vertrekt zodat je niet al rijdende moet doen. Je smartphone leg je opzij zodat je niet snel naar een berichtje kan kijken. Indien je dringend moet telefoneren, zie dan dat dit handsfree kan. Met je gsm achter het stuur zitten kan
- Respecteer de snelheidslimieten. Iedereen weet dat te snel rijden gevaarlijk is. Doe het daarom dus ook niet! Je neemt niet enkel het risico om jezelf, maar ook andere in gevaar te brengen. Snel rijden blijft een van de belangrijkste oorzaken van ernstige ongelukken.
Hoe kom ik veilig aan op mijn bestemming?
Je bent aangekomen op je bestemming. Zie zeker dat je om jouw autorit veilig af te sluiten, rekening houdt met de volgende zaken:
- Parkeer op een veilige plaats. Een slecht geparkeerde auto kan het zicht van omstanders bij het oversteken verminderen. Zorg er trouwens ook voor dat je niet het fietspad of de weg blokkeert. Parkeer het liefst niet dubbel in de straat
- Stap uit aan de goede kant van de straat. Laat je passagiers bij voorkeur uitstappen aan de kant van het voetpad, zeker bij kinderen. Wees echter ook daar steeds voorzichtig met het openen van deuren. Fietsers en voetgangers kunnen niet inschatten wanneer jij wil uitstappen. Elk jaar verwonden nog heel wat fietsers zich door tegen plots geopende portieren te rijden. Stap je uit aan de straatkant, zorg er dan steeds voor dat een goed zicht hebt op het verkeer dat er aan komt.
Wat als ik toch een ongeval meemaak?
Als je ondanks deze tips toch een ongeval meemaakt, kan je op je autoverzekering rekenen om de (financiële) schade te beperken. Je BA verzekering zal de kosten aan anderen verzekeren. Een full omnium betaalt ook de herstellingskosten voor je eigen wagen.