Wat als je gaat studeren in het buitenland?

Heb je besloten te gaan studeren in het buitenland? Spannend! Maar voor je kan vertrekken en van een onvergetelijke studie kan genieten, moet je heel wat regelen. Dat is soms wel intimiderend. We helpen je de bomen door het bos te zien.

Prijs reisverzekeringen vergelijken

Welke documenten heb je nodig?

De documenten die je nodig hebt, hangen vooral af van waar je juist heen gaat. Logisch, natuurlijk. We kunnen niet voorspellen hoe jouw individuele situatie eruit gaat zien, maar we kunnen je wel een kort overzicht geven van de gebruikelijke situaties. Toch ook al mooi meegenomen!

Binnen de EER (of Zwitserland)

Als je binnen Europa blijft, heb je geluk. Een gewone Belgische identiteitskaart is voldoende. Geen paspoort of visum nodig!

Als je langer dan drie maanden blijft, heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Die vraag je aan bij de politie of de bevolkingsdienst ter plaatse. Na je aankomst heb je nog 8 dagen om je verblijfsvergunning aan te vragen. Nog genoeg tijd om eerst even je koffer uit te laden, dus.

Neem zeker het volgende mee wanneer je een verblijfsvergunning aanvraagt:

  • Je Belgische identiteitskaart.
  • Je Europese ziekteverzekeringskaart. Je kan een ziekteverzekeringskaart krijgen bij je mutualiteit. Weet wel dat een ziekteverzekering via je mutualiteit een beperkte dekking heeft. Grote kosten zoals repatriëring of ziekenhuisopnames zijn niet gedekt.
  • Documenten die de reden van je verblijf aantonen. Een bewijs van inschrijving aan je school of een stage- of werkcontract is meestal voldoende.

Buiten de EER (of Zwitserland)

Als je buiten Europa reist, ga je iets meer documenten moeten regelen. Je hebt sowieso een geldig internationaal paspoort nodig. Sommige landen vereisen ook een studentenvisum. Vraag zeker aan jouw schoolinstelling of je zelf een visum moet regelen of dat zij dat voor jou doen.

Zorg dat je minstens 3 maanden op voorhand je visum aanvraagt want de aanvraag op zich neemt vaak veel tijd in beslag. Je moet namelijk een bewijs van inschrijving aan de school kunnen voorleggen. Dat moet met het originele document. Als je naar een ver land reist kan het wel even duren voor dat document er is. Silver lining: eindelijk terug met volle spanning de postbus checken!

Hoe vind je een geschikt kot of appartement?

Het is niet altijd even eenvoudig om een kot of appartement te vinden in het buitenland. Sommige landen zullen alles voor jou regelen en in andere landen zal je het allemaal zelf moeten regelen. De meeste landen hebben wel een online platform waarop je een kot kunt vinden.

Via bepaalde organisaties zoals ASF kom je terecht in een gastgezin waardoor je zelf niet moet zoeken naar een verblijfplaats.

Wat met je verzekeringen in het buitenland?

Woon je nog bij je ouders, dan ben je ook bij heb verzekerd. Ook in het buitenland, zolang het in Europa is. Vele universiteiten hebben ook een verzekering om hun studenten te dekken voor ongevallen op de campussen. Deze verzekering geldt voor alle campussen binnen Europa. Als je gaat studeren buiten Europa, heb je een wereldwijde dekking nodig.

  • Brandverzekering voor je kot in het buitenland. Normaal gezien kan je eigen brandverzekering ook een kot in het buitenland verzekeren. Buiten Europa heb je een wereldwijde dekking nodig.
  • Familiale verzekering voor dekking van schade aan derden. In sommige landen kunnen de kosten van schadeclaims heel hoog oplopen. Kijk zeker na in welke landen je gedekt bent en onder welke voorwaarden.
  • Ongevallenverzekering in geval van persoonlijke ongevallen
  • Verzekering tegen diefstal of verlies.
  • Reisbijstand. Zelfs als je binnen Europa blijft, kan deze verzekering interessant zijn. Kosten zoals repatriëring of ziekenhuisopnames zijn niet gedekt door je mutualiteit.
  • Ziekenfonds. Laat het ziekenfonds iets weten als je langer dan 1 jaar in het buitenland studeert
  • Vele verzekeraars bieden tegenwoordig een verzekering aan die specifiek gericht is op buitenlandse studies. Die dekken een hele hoop van de bovengenoemde risico’s. Vergelijk goed en bekijk welke verzekeringen jij nodig hebt. Zo vermijd je ook dat je dubbel verzekerd bent, want daar heeft niemand iets aan.

Prijs reisverzekeringen vergelijken