Onderhoud elektrische auto
De batterij is echt één van de belangrijkste onderdelen van je e-auto. Een autobatterij van een elektrische wagen heeft een gemiddelde levensduur van 4 of 5 jaar. Soms gaan ze langer mee, maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat dan? Volg onze handige tips en haal het meeste uit je elektrische auto.
Tips om de batterij van je elektrische auto ontzien
- Doof de lichten en andere stroomverbruikers voor je de motor start.
- Wacht bij een dieselmotor tot het voorgloeilampje is gedoofd.
- Als het koud is, dan schakel je voor het starten de lichten even aan en uit om de batterij te “activeren”. Door korte ritjes en herhaaldelijk starten raakt de batterij uitgeput.
- Bij een manueel geschakelde auto druk je het koppelingspedaal in om de startmotor te ontzien.
- Als je auto lang in de garage zou staan, dan kan je de batterij best afkoppelen. Maak altijd eerst de negatieve (zwarte) kabel los.
Tips om de levensduur van batterij van je elektrische auto te verlengen
- Zorg ervoor dat de accupolen en de aansluiting schoon zijn. Je kan ze zuiver maken met een stalen borstel.
- Als de batterij vuldopjes heeft, kan je nagaan of er voldoende zuur in de batterij zit. De vloeistof moet ongeveer 2 cm boven de elektroden staan. Als je gaat bijvullen, gebruik dan gedistilleerd water en nooit batterijzuur! Je moet wel opletten, steeds meer wagen beschikken over gesloten ‘onderhoudsvrije’ batterijen. Ze hebben geen vuldopjes meer, ook niet onder de sticker bovenop de accu.
- Controleer de spanning van de ventilatorriem, deze drijft de alternator ook aan.
- Je kan het voltage meten met een voltmeter. Een goed geladen batterij moet meer dan 12,7 volt leveren.
Kan ik mijn elektrische auto batterij verzekeren?
Je hebt een elektrische wagen, dan ben je alsnog verplicht om een autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) te afsluiten. Elektrische wagens kunnen maar een beperkte afstand afleggen. Het is altijd interessanter om een kilometerverzekering te nemen. Wist je ook dat je korting kan krijgen bij heel wat verzekeraars omdat je in een milieuvriendelijke auto rijdt? In ons handig overzicht zijn kortingen trouwens ineens mee in de prijs berekend.
Kan ik elektrische auto verzekeren met een omniumverzekering?
Een elektrische wagen is vaak duurder. Een full omnium is altijd verstandiger om schade aan je auto te dekken, want de herstellingskosten zijn vaak duurder van de elektrische batterij dan bij een gewone auto. Bij een elektrische auto moet je altijd rekening houden met de volgende elementen:
- De premie van je omniumverzekering zal hoger zijn omdat het samenhangt met de waarde van je auto
- Sommige verzekeraars vragen om een trackingsysteem te installeren zodat ze de auto kunnen volgen ingeval bij diefstal
- Soms wordt de franchise/vrijstelling verhoogd. Dat betekent dus dat je bij een schadegeval een groot deel van de schade zelf moet betalen.
Bestaan er aanvullende verzekering voor mijn elektrische auto?
Je kan altijd een pechbijstandsverzekering nemen bij een elektrische auto. Met een elektrische auto is het natuurlijk mogelijk dat je batterij plat is, de verzekering zal dan zorgen dat je wagen getakeld wordt.