Brandverzekering voor verhuurders

Op zoek naar een brandverzekering voor verhuurders? Via verzekeringen.be kan je in enkele stappen je brandverzekering als verhuurder vergelijken bij de belangrijkste brandverzekeraars. Vergelijk en vind de beste prijs voor jouw brandverzekering.

Bereken je brandverzekering

Bij welke verzekeraars kan ik mijn brandverzekering vergelijken?

Je kan je brandverzekering vergelijken bij Corona Direct, Allianz, Baloise Insurance en Sure.

Is een brandverzekering verplicht als verhuurder?

Ja, sinds 1 januari 2019 ben je als verhuurder verplicht een brandverzekering af te sluiten voor de woning die je verhuurt. Ook in Wallonië sluit je als verhuurder verplicht een brandverzekering af. Je bent verplicht een verzekering tegen brand en waterschade af te sluiten.

Een brandverzekering garandeert dat je jouw gebouw altijd kunt herstellen naar de huidige normen. Zo loop je nooit het risico dat je gebouw niet meer te verhuren valt.

Is het nuttig als verhuurder een brandverzekering af te sluiten?

Wist je dat vele verhuurders ook al een brandverzekering hadden toen dat nog niet verplicht was? Een brandverzekering voor verhuurders is dan ook gewoon heel nuttig. Waarom dan?

1. Verzeker je nieuwwaarde.

Zelfs als je huurder volledig correct verzekerd is, kan je als verhuurder toch geld verliezen bij schade als je geen goede brandverzekering hebt. Dit komt omdat de brandverzekering verhuurder en de brandverzekering huurder eigenlijk een andere waarde verzekerd.

Huh, hoe kan dat nu, vraag je je af? We leggen het even uit.

De regels rond isolatie en veiligheid worden steeds strenger. Materialen die vroeger gebruikt mochten worden en vaak goedkoper waren, mogen misschien niet meer gebruikt worden bij het herstellen van je gebouw. Denk bijvoorbeeld aan beter isolatie materiaal, dubbele beglazing, en zo verder. Herstellingskosten kunnen daarom soms hoger oplopen dan de werkelijke waarde van het gebouw.

Als verhuurder wil je natuurlijk dat als er schade komt aan je gebouw niet voor extra kosten opdraaien omdat je nu met andere regels moet rekening houden. Je wilt altijd je gebouw kunnen herstellen naar de oorspronkelijke staat. Laat je als verhuurder daarom verzekeren voor de nieuwwaarde van je gebouw. 

2. Verzeker je voor je eigen kosten.

Ook moet je er rekening mee houden dat je huurder niet altijd aansprakelijk is voor de schade. De huurder betaalt alleen als de schade rechtstreeks een gevolg van zijn of haar acties zijn. Maar dat is zeker niet altijd het geval.

Enkele voorbeelden die jij als verhuurder nog betaalt:

 • Stormschade. Hevige winden zorgen er tijdens een storm voor dat een boom omvalt en schade aanbrengt aan je gebouw. Dat zal jij als verhuurder moeten betalen. Overstromingen of andere natuurkrachten kunnen je gebouw flink beschadigen en dan is het jouw verantwoordelijkheid, de verhuurder, om het gebouw te herstellen.
 • Kortsluiting. Als de elektriciteitskast brand veroorzaakt in het gebouw betaal jij als huurder.
 • Leegstand. Je woning natuurlijk ook niet altijd verhuurd. Soms staat je gebouw even leeg. De vorige huurders zijn vertrokken en je hebt nog niet meteen nieuwe huurder gevonden, dan spreken we van tijdelijke leegstand. Als je dan te maken krijgt met brandschade of waterschade, kan je geen huurder aanspreken voor de kosten te dekken.
 • Vandalisme.

Wanneer je een appartement verhuurd, zal er meestal vanwege de syndicus een verzekering worden aangegaan voor het hele gebouw. Het is dan belangrijk om je eigen verzekering te laten afstemmen op de verzekering voor het hele gebouw.

Wat moet er in mijn verhuurder brandverzekering staan?

Als verhuurder moet je verzekerd zijn tegen brandschade en waterschade. Je kan kiezen om aanvullende waarborgen zoals dekkingen tegen vandalisme en diefstal af te sluiten, maar die zijn niet verplicht.

 • Brandschade.
 • Waterschade.
 • Aansprakelijkheid.
 • Stormschade.
 • Sneeuw- en ijsschade.

Maar ook aanvullende waarborgen zoals

 • Diefstal.
 • Vandalisme.

Wat betekent afstand van verhaal als ik verhuur?

Als een verzekeraar het heeft over “verhalen”, dan bedoelen we eigenlijk iemand aansprakelijk stellen. Schade verhalen betekent dus dat er iemand verantwoordelijke wordt gesteld voor de schade en de kosten betaalt.

Afstand van verhaal betekent eigenlijk dat jij als verhuurder je huurder mee indekt. Je laat je verzekeraar weten dat als de huurder schade aanbrengt, je hier geen “verhaal” of schadeclaim van wilt maken.

En waarom is dat voordelig voor de verhuurder?

 • Het is het niet altijd even gemakkelijk om te bewijzen dat de schade rechtstreeks het gevolg is van de huurder. Verder nog, de brandverzekering van de huurder kan zich ook tegen jou keren en dan heb je misschien helemaal geen vergoeding. Als je afstand van verhaal mee in de brandverzekering neemt, kan je dit probleem vermijden.
 • Ook mag je als verhuurder de premie die je voor deze waarborg betaalt doorrekenen aan de huurder.

Afstand van verhaal gaat alleen over de schade die in de woning van de huurder gebeurt. Wordt door een brand de muren van de buren beschadigt, kan je geen beroep doen op afstand van verhaal. Tegenwoordig is daarom je huurder ook verplicht een brandverzekering af te sluiten.

Wat is de prijs van een brandverzekering als verhuurder?

De prijs van je brandverzekering voor een verhuurder hangt af van verschillende factoren.

 • De grootte. De belangrijkste is natuurlijk hoe groot het appartement of huis is dat je huurt. Een groter appartement of huis kan meer schade oplopen. De herstellingskosten liggen dan hoger en je verzekering zal voor grotere bedragen tussenkomen. Voor wat hoort wat, dus je premie zal iets hoger liggen.
 • Leeftijd van het gebouw. Hoe oud je het huurgebouw is, speelt ook een rol. Een oud gebouw loopt meer risico dan een volledig nieuw gebouw.
 • Materiaal. Als je huurwoning uit materiaal bestaat dat sneller ontbrandt, zoals hout, dan zal je premie iets hoger liggen.
 • Adres. Ook de ligging kan je premie mee bepalen. Gebieden die vaker last hebben van overstroming of andere natuurkrachten, betalen iets meer voor hun premie.
 • Afstand van verhaal. Als je de waarborg afstand van verhaal in je verzekering wilt opnemen, ligt je premie iets hoger. Je kan de kosten van die premie meerekenen in de huurprijs van de huurder.

Is een verzekering tegen vandalisme verplicht als verhuurder?

Je bent als verhuurder niet verplicht een verzekering tegen vandalisme af te sluiten. Wel kan het nuttig zijn om kosten te dekken. Je huurder betaalt alleen als deze rechtstreeks de oorzaak was van de schade, niet voor vandalisme door anderen. Als iemand anders dus schade aanbrengt aan je gebouw, zal je huurder dat niet betalen. Een bal door het raam, graffiti op de muur, dat zijn allemaal kosten voor de verhuurder. Daarom is het geen slecht idee om je te verzekeren tegen vandalisme.

Is het nuttig als verhuurder een brandverzekering te vergelijken?

Absoluut. Ook op de brandverzekering voor verhuurders kan er een groot verschil op de prijs zitten. Ook geeft niet elke verzekering je dezelfde dekkingen. Door te vergelijken weet je waar je voor betaalt en wat er juist in de brandverzekering staat.

Bespaar geld én tijd

Door je brandverzekering grondig te vergelijken, bespaar je heel wat geld. Je kan door onze handige simulatie een duidelijk beeld krijgen van wat je verzekering inhoudt en waar je voor betaalt. Je bespaart niet alleen geld, maar ook nog eens heel wat tijd. In nog geen vijf minuten krijg je gepaste offertes op maat die je online kan afsluiten als je wilt. Geen halve dag verlof om bij de bank te luisteren en te ja-knikken meer.

Net zoals je tijd kan besparen door online te shoppen of je bankzaken online te regelen, kan je ook gewoon je verzekering online regelen. Zo simpel!

Jij weet wat het beste bij je past

Oei, oei, maar kan ik dat wel? Zelf over mijn verzekering beslissen? Is dat veilig? Ja hoor, absoluut wel. En trouwens, je verzekering staat niet in steen gebeiteld. Je kan altijd nog eens vergelijken en veranderen.

Verzekeringen zijn helemaal niet zo ingewikkeld als je misschien denkt. Onze simulatie geeft je een duidelijk idee wat en waarvoor je betaalt. Zonder verdoken kosten. Zo beslis je zelf of je liever op je budget let of toch liever voor absolute veiligheid gaat.

Onze brandverzekering vergelijking is helemaal vrijblijvend. En je kan het gewoon vanuit je luie zetel vergelijken. Je kan er alleen maar met winnen.

Vergelijk nu online

Via Verzekeringen.be kan je gratis, online en in enkele minuten alle brandverzekeraars met elkaar vergelijken. Alles wat jij moet doen is even wat vragen beantwoorden. Wij tonen je dan meteen de beste premie voor je brandverzekering. Ontdek in minder dan 5 minuten de prijs van je brandverzekering. Je kan je brandverzekering ook ineens online afsluiten.

Bereken de prijs voor een brandverzekering voor huurders