Hoe kan ik mijn BIV berekenen?
Je hebt zonet een nieuwe of tweedehandswagen aangekocht. Van zodra je die bij de DIV hebt ingeschreven, zal je BIV moeten betalen.
Wat is BIV?
BIV is de afkorting voor de belasting op inverkeerstelling. Je betaalt deze belasting éénmalig aan de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV) voor jouw nieuwe of tweedehands voertuig.
Je dient voor de volgende voertuigen steeds BIV te betalen: personenauto’s, auto’s voor dubbel gebruik (voertuig bestemd voor zowel vervoer van personen als zaken), minibussen, quads en motorfietsen die in België in het verkeer worden gebracht.
Hoe wordt de BIV berekend?
De BIV wordt berekend op basis van een aantal milieukenmerken:
- CO2-uitstoot. CO2 is een milieuvervuilende stof die jouw voertuig uitstoot tijdens het rijden. Hoe meer vervuilende stof je uitstoot, hoe hoger de BIV zal zijn.
- Euronorm. De Euronorm is een emissienorm die wordt gehanteerd voor voertuigen binnen de Europese Unie. Ze geeft de hoeveelheid koolstof, stikstof en fijnstof aan.
- Type brandstof. Benzinewagens scoren in het algemeen beter dan dieselwagens omdat ze voor minder luchtverontreiniging zorgen.
Naast de bovenstaande milieukenmerken wordt er ook rekening gehouden met de leeftijd van jouw voertuig. Het bedrag van de BIV neemt namelijk af met de leeftijd van jouw wagen en wordt berekend in aantal maanden vanaf de datum van de eerste inverkeerstelling.
Waar kan ik mijn BIV berekenen?
Je kan eenvoudig op de website van Voertuigkosten.be de BIV voor jouw wagen berekenen.