Hoe je bedrijfswagen verzekeren?

Een bedrijfswagen moet je net als een eigen wagen goed verzekeren. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat als je beslist om jouw bedrijfswagen in te ruilen voor een eigen wagen of een alternatief? Dat leggen we hieronder graag even voor jou uit.

Welke verzekeringen moet je afsluiten voor een bedrijfswagen?

BA Autoverzekering

Je dient voor jouw bedrijfswagen verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) af te sluiten. Die verzekering dekt lichamelijke en materiële schade die je met jouw wagen aan derden toebrengt.

Omniumverzekering

Het is voor bedrijfswagens aangeraden om een omniumverzekering (mini of full omnium) af te sluiten. De omniumverzekering dekt onder meer schade door brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met dieren.De eigen schade wordt gedekt in de full omnium formule.

Rechtsbijstandsverzekering

De rechtsbijstandsverzekering biedt je juridische en financiële bijstand in het geval van een geschil. Denk bijvoorbeeld aan iemand die met zijn wagen schade heeft toegebracht aan de bedrijfswagen, maar niet de middelen heeft om die schade te vergoeden. Dan ben je met de rechtsbijstandsverzekering gerust dat de vergoeding wordt betaald.

Pechverhelping

Een pechverhelping of bijstandsverzekering is zeker geen overbodige luxe. De pechverhelping zorgt ervoor dat je bij pech en technische problemenonmiddellijk hulp krijgt in binnen -en buitenland.De dekkingen van een bijstandsverzekering zijn niet overal hetzelfde. Informeer dus zeker bij jouw verzekeraar naar de exacte dekkingen van jouw pechbijstand.

Bestuurdersverzekering

De BA autoverzekering dekt niet de lichamelijke schade aan de bestuurder. Daarvoor dien je een bestuurdersverzekering af te sluiten. Die verzekering komt in meeste gevallen ook tussen bij arbeidsongeschiktheid en medische kosten.

Wie moet de verzekeringen voor de bedrijfswagen afsluiten?

De werkgever beslist gewoonlijk hoe de bedrijfswagen wordt verzekerd. Hij of zij is verplicht om minstenseen BA autoverzekering voor de bedrijfswagen af te sluiten. Indien je wilt weten welke dekkingen de werkgever nog heeft afgesloten, kan je die terugvinden in de car policy van het bedrijf.

Wat als ik een ongeval heb met de bedrijfswagen?

Indien je met de bedrijfswagen een ongeval veroorzaakt, is alle schade normaal gezien verzekerd (afhankelijk van de afgesloten dekkingen) indien jouw werkgever voor een omniumverzekering heeft gekozen. Wanneer je werkgever enkel een BA verzekering heeft afgesloten is enkel de schade aan anderen verzekerd. Wanneer je een zware fout maakt (bijvoorbeeld ongeval veroorzaakt door dronkenschap) vergoedt de verzekeraar de slachtoffers, maar kan hij wel verhaal bij jou halen. Daarnaast kan hij ook de vergoeding bij jou terugvragen. De franchise van de omniumverzekering kan eveneens verhaald worden op jou.

Wat als ik mijn bedrijfswagen inruil voor een milieuvriendelijk alternatief?

Het meest gekende alternatief voor een bedrijfswagen is het mobiliteitsbudget. Dat is een jaarlijkse som die je krijgt en mag verdelen over verschillende milieubewuste vervoersmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische auto of fiets.

Let op: je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen vooraleer je een mobiliteitsbudget kunt krijgen.

Wat als ik mijn bedrijfswagen inruil voor een eigen wagen?

Je kan met je mobiliteitsbudget kiezen voor een kleinere eigen wagen. Voor die eigen wagen kan je niet beroep doen op de verzekering van het bedrijf zoals bij de bedrijfswagen. Je dient dus met andere woorden zelf een autoverzekering af te sluiten.

Wat moet je precies doen om je eigen wagen te verzekeren? Neem bij het inleveren van je bedrijfswagen een kopie van de groene kaart. Je kan het schadeverleden van jouw bedrijfswagen wel gebruiken om een goedkopere autoverzekering af te sluiten voor je eigen wagen. Informeer op voorhand bij je verzekeraar welke documenten ze hiervoor nodig hebben en vraag deze tijdig bij je werkgever (verzekeraar van je werkgever) op.

Wat als mijn nieuwe werkgever geen bedrijfswagen aanbiedt?

Indien je geen bedrijfswagen van je nieuwe werkgever krijgt, dien je voor een eigen wagen te zorgen. Dan volg je in principe dezelfde stappen als wanneer je de bedrijfswagen inruilt voor een eigen wagen. Je maakt dus ook best een kopie van je groene kaart voordat je de bedrijfswagen inlevert. Met je schadeverleden kan je dan een voordeligere autoverzekering krijgen.