Wat is de groene kaart van je autoverzekering?

De groene kaart is het officiële bewijs dat je in een aantal landen verzekerd bent voor schade die je kan veroorzaken aan derden door jouw voertuig. Kortweg bewijst dit document dat je verzekerd bent.

Autoverzekering berekenen

Wat is een groene kaart?

Een groene kaart is de speelse, volkse benaming voor de verzekeringskaart. De naam komt van de kleur die de kaart heeft. Of vanaf 1 juli 2020, de kleur die de kaart had.

Een groene kaart, of verzekeringskaart, is een kaart die aantoont dat je verzekerd bent. In België ben je verplicht om minstens een burgerlijke aansprakelijkheid (BA) verzekering af te sluiten. Je moet dat ook kunnen bewijzen aan de politie als die je papieren controleert. Daarom dus de verzekeringskaart.

Hoe ziet een groene kaart eruit?

De groene kaart, of verzekeringskaart, is een groen document dat bewijst dat je auto verzekerd is. De layout van een groene kaart is zo goed als hetzelfde in heel Europa, zodat de kaart overal leesbaar en bruikbaar is. Handig!.

Let op! Vanaf 1 juli 2020 verandert de iconische kleur van de groene kaart. Groen wisselt om naar zwart-wit. Weeral iets om aan je lijstje van “In mijnen tijd, hé…” toe te voegen. De functie van de groene, excuseer, zwart-witte verzekeringskaart blijft gewoon hetzelfde. Je groene groene kaart blijft gewoon geldig zolang dat je geldigheidsdatum dat zegt. Een geldige groene kaart wissel je niet in. Tot 1 januari 2022 kunnen er zowel groene als zwart-witte verzekeringskaarten in omloop zijn.

Is een groene kaart verplicht?

Rijd je met de auto, dan moet je aan de politie kunnen bewijzen dat je verzekerd bent. Je groene kaart is dat bewijs. Je moet het op vraag van de politie altijd kunnen voorleggen. Je groene kaart heeft ook een hoop gegevens over je verzekering die je na een ongeval moet invullen op je aanrijdingsformulier.

Vanaf 1 juli 2020 moet je de verzekeringskaart niet per se meer als papieren document in je auto hebben. Je mag je verzekeringskaart ook opslaan op je smartphone en zo tonen bij controle.

Wie geeft de groene kaart uit?

In België wordt de groene kaart uitgegeven door het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars. De verzekeringsmaatschappij bij wie je de BA autoverzekering hebt afgesloten, geeft jou die groene kaart.

Vanaf 1 juli mag je verzekeringskaart via e-mail verstuurd worden. Je kunt ze afprinten of opslaan op je smartphone. Sommige landen eisen nog wel een papieren versie. Een back-up ergens in je auto is dus geen slecht idee. Al is het maar voor dat onvermijdelijke moment dat net tijdens de politiecontrole je gsm geen batterij meer heeft.

Hoelang is een groene kaart geldig?

Iedere groene kaart heeft een minimum geldigheidstermijn van 15 dagen vanaf de aanvangsdatum. Indien een BA autoverzekering voor een kortere periode werd afgesloten, dan zal die toch gedurende 15 dagen geldig blijven. In de meeste gevallen is je groene kaart één jaar geldig, net zolang als de meeste verzekeringscontracten.

Wat is het nummer van mijn groene kaart?

Elke groene kaart heeft de vermelding van een groene kaart nummer. De groene kaart nummer vind je onder de rubriek landcode/code verzekeraar/nummer. Wat het nummer betreft, heeft ieder bureau de eigen bevoegdheid om te bepalen of deze een gewoon serienummer is, dan wel een verwijzing naar de polis. Het Belgisch Bureau heeft ervoor gekozen om het polisnummer te vermelden.

Welke landen staan op de groene kaart?

De groene kaart vermeldt de landen (door middel van hun afkorting) die lid zijn van het groene kaart systeem. In al die landen is je BA autoverzekering geldig. Als je verzekeraar geen dekking wenst te verlenen in een bepaald land, dan moet hij die doorstrepen.

Vertrek je binnenkort op reis naar het buitenland met de wagen? Check dan even of je verzekerd bent in alle landen die je bezoekt of doorrijdt. Mochten één of meerdere landen doorstreept of niet vermeld zijn, contacteer dan je verzekeraar en vraag voor een uitbreiding van het dekkingsgebied (en een tijdelijke aangepaste groene kaart). Normaal gezien is je kaart is geldig in de hele Europese unie (en nog steeds in Groot-Britannië.)

Iedere groene kaart die wordt uitgegeven in één van de lidstaten van de Europese Economische Ruimte (EER), biedt dekking voor het hele grondgebied van de EER (landen van de EER). In dat geval mogen verzekeraars enkel die landen doorstrepen die geen deel uitmaken van de EER.

Wat met een caravan of aanhangwagen?

Als je aanhangwagen of caravan hebt, dan is die automatisch meeverzekerd als de MTG (maximale toegelaten gewicht) lager is dan 750 kilo. Als je caravan of aanhangwagen meer weegt, dan moet je die apart laten verzekeren.